Middeling kan belasting besparen

Als ondernemer is je inkomen niet elk jaar hetzelfde. Als er grote verschillen zijn in je inkomen, kan middeling belasting besparen.

schedule 23 aug 2021
bookmark_border Belastingtips
create Henk van der Veen

De corona-crisis hakt er flink in bij heel veel ondernemers. De winsten zijn kleiner terwijl de kosten gewoon door blijven lopen. Hierdoor kan het Verzamelinkomen voor de Inkomstenbelasting sterk verschillen. Waar je in 2019 met gemak een ton binnenhaalde, is het over 2020 misschien niet meer dan €10.000. In 2019 betaalde je het hoge tarief Inkomstenbelasting, in 2020 betaal je niets.

De inkomstenbelasting heeft dan een regeling. Die regeling heet middeling. Je mag, als je inkomen sterk wisselt, je verzamelinkomen van drie jaren middelen. Hiervoor te je de drie inkomens bij elkaar op en dat bedrag deel je door 3. Daarna wordt de belasting opnieuw berekend, maar dan met het gemiddeld. Als blijkt dat je over die jaren geld terugkrijgt kun je een verzoek indienen bij de belastingdienst.

Let op: je krijgt alleen geld terug als het meer is dan € 545. En je kunt een jaar maar 1 keer meenemen in een middelingsverzoek.

Ben je benieuwd of middeling jou kan helpen belasting besparen neem dan contact op via het fomulier.

Door een korte check kan ik, zonder verdere verplichting, berekenen of middeling je voordeel oplevert. Pas als we weten dat er voordeel is breng ik de gemaakte kosten in rekening.

Adviseur

Henk van der Veen

Sinds 2013 werkt Henk als zelfstandig adviseur en adviseert hij meer dan 30 stichtingen, ondernemers en BV’s. Hiervoor heeft hij veel kennis en ervaring opgedaan op het gebied van financiën en is hij vooral actief geweest in de non-profit sector.